سقف شیروانی یک نوع سقف است که به صورت شیبدار و گریبانهای طراحی میشود. این نوع سقف به وسیلهٔ تیرها و شیروانها ایجاد میشود که به صورت متناوب در هم تلاقی می شوند و در نهایت ساختاری سبک و زیبا ایجاد میکنند. سقف شیروانی به عنوان یک گزینه زیبا و مقاوم در ساختمانهای مسکونی و تجاری استفاده میشود.
همواره سقف های شیروانی دارای مزایای بسیار زیادی می باشند به همین جهت مورد استفاده برای سقف سازه های مختلف قرار می گیرند، در منطقه سلمانشهر نیز استفاده از سقف های شیروانی رواج دارد.
در ادامه این مقاله قصد داریم به معرفی چندی از اصلی ترین مزایای سقف شیروانی در سلمانشهر بپردازیم.
۱-زیبایی
برای بسیاری از افراد این مسئله مهم است که سقف سازه آنها از میزان زیبایی کافی برخودار باشد، چراکه تاثیر بسیار بسزایی در نمای ساختمان به همراه خواهد داشت، از این رو همواره این نوع سقف ها به ساختمان زیبایی میبخشد و از نظر ظاهری جذاب است، در نتیجه استفاده از آن گزینه ای معقول و مناسب محسوب می شود.
۲-مناسب برای تهویه
مسئله تهویه مناسب ساختمان نیز همواره از جمله چالش هایی است که بسیاری از افراد ممکن است با آن درگیر باشند، یکی از مزیت های استفاده از این دسته از سقف ها این است که، سقف شیروانی میتواند فضای بیشتری برای گردش هوا در ساختمان ایجاد کند و به بهبود تهویه کمک کند. چنانچه تهویه مناسب صورت گیرد از اتلاف انرژی جلوگیری می شود.
۳-مناسب برای نورپردازی
نور ساختمان نیز از جمله مواردی است که توجه به آن الزامی می باشد، با استفاده از سقف شیروانی میتوان به راحتی نورپردازی متناسب را در ساختمان انجام داد، و در نتیجه در خصوص این مسئله نیز انتخاب و به کارگیری آنها موثر خواهد بود.
۴-مقاومت
سقف ها یکی از اصلی ترین اجزای هر سازه محسوب می شوند، در نتیجه حتما می بایست از میزان مقاومت و پایداری کافی برخودار باشند، چنانچه سقف یک سازه از مقاومتی کافی برخودار باشد بر دوام سازه موثر خواهد بود.
این نوع از سقف ها معمولاً از مواد مقاومی ساخته میشود و میتواند در برابر عوامل محیطی مانند باران و باد از خود مقاومت کافی نشان دهند، چراکه همواره عوامل بسیاری بر آنها تاثیر گذار خواهد بود.
۵-فضای باز
سقف شیروانی میتواند فضای باز و سایهای ایجاد کند که برای فضاهای بیرونی مناسب باشد.
در کل و با توجه به مواردی که در پیش تر ذکر شد، معمولاً در ساختمانهایی با استایلهای معماری مختلف از سقف شیروانی استفاده میشود تا به طراحی داخلی و خارجی ساختمان جلوه ای خاص اضافه شود.
عمر مفید و دوام سقف شیروانی
همواره یکی از مسائلی که ممکن است ذهن بسیاری از افراد را به خود اختصاص دهد، این است که سقف های شیروانی به چه میزان عمر خواهند کرد، و تاچه زمانی میتوانند پایدار بمانند.
در واقع نمیتوان پاسخ مشخصی برای این سوال داشت، چرا که در خصوص این زمینه عوامل بسیار زیادی تاثیر گذار می باشند، عمر مفید و دوام یک سقف شیروانی بستگی به عوامل متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به مواردی که در ادامه بیان شده اند، اشاره کرد.
۱-مواد ساختمانی
قطعا متریال و نوع موادی که برای ساخت سقف شیروانی استفاده میشود جز عوامل بسیار مهم محسوب میشود. به عنوان مثال، فلزات از ویژگی های خاصی همچون، مقاوم بودن در برابر زنگ زدن برخودار می باشند، در نتیجه میتوانند در صورت قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی خاص، دوام بیشتری داشته باشند. همچنین، چوبهایی که در برابر ترمیم مقام می باشند، ممکن است مفیدتر باشند و از جهتی دیگر دارای ویژگی باشند.
۲-شرایط اقلیمی
از جمله عواملی که میتوانند تاثیر مستقیمی در عمر و دوام سقف های شیروانی داشته باشند، شرایط جغرافیایی و اقلیمی می باشد.
شرایط اقلیمی منطقهای که ساختمان و سقف در آن واقع شده است تأثیر زیادی بر عمر مفید آن دارد. عواملی مانند بارش، تغییرات دما، باد، نور خورشید و رطوبت میتوانند سرعت خرابی و پوسیدگی سازه را تعیین کنند.
۳-نگهداری و تعمیرات منظم
تعمیرات و نگهداری منظم میتوانند عمر مفید سقف را افزایش دهند. سقفهای شیروانی باید به طور دورهای بررسی و اصلاح شوند، در نتیجه چنانچه در بازه های زمانی مشخص اقدام به تعمیر آنها نمایید و مشکلات جزئی آنها را برطرف سازید، موجب خواهید شد که میزان عمر و دوام آنها افزایش پیدا کند.
۴-بارهای و فشار های وارد بر سقف
قطعا عواملی وجود دارد که موجب میشود تا فشارهایی بر سقف سازه وارد شود، نوع و میزان بارهایی که به سقف وارد میشود نیز تأثیر زیادی بر عمر مفید دارند. از جمله این فشار ها میتوان به بار برف در مناطق سردسیر اشاره نمود، که بر روی یکدیگر انباشته شده و روی سقف قرار میگیرند.
۵-کیفیت ساخت
کیفیت ساخت و نصب سقف نیز دو عامل مهم و تاثیر گذار در خصوص عمر و دوام سقف های شیروانی می باشند. اگر ساخت به صورت کیفی انجام نشود، ممکن است مشکلات و خرابیها زودتر ظاهر شوند، در نتیجه عمر و دوام سقف کاهش پیدا کند، اما چنان ساخت و نصب سقف به صورت اصولی و با به کارگیری متریالی مرغوب صورت گیرد، میزان عمرمفید آن بیشتر خواهد بود.
با توجه به این عوامل متغیر، میتوان عمر مفید سقف شیروانی را معمولاً در حدود ۲۰ تا ۵۰ سال یا گاهی نیز بیشتر تخمین زد. برای افزایش عمر مفید سقف، باید همواره مواردی را در نظر داشته باشید، و به هر یک عمل کنید ازجمله آنها نگهداری منظم، استفاده از مواد با کیفیت، و اجرای صحیح کارهای تعمیر و نگهداری از آن می باشد، که هر یک بسیار مهم و حائز اهمیت هستند.
نصب و نگهداری سقف شیروانی
نصب و نگهداری سقف شیروانی مهمترین مراحل در حفظ دوام و زیبایی این نوع سقف است.
در واقع چنانچه نصب آن به صورت اصولی انجام شود، و به مواردی که در خصوص نگهداری از آنها وجود دارد توجه کنید، عمر آن افزایش پیدا میکند.
در ادامه، مراحل نصب و نگهداری سقف شیروانی را مطرح و مورد بررسی قرار داده ایم.
نصب سقف شیروانی
۱-طراحی و برنامهریزی
نخستین گام انتخاب طرح و طراحی سقف شیروانی است. باید در این مرحله مشخص کنید که چه تعداد و چه نوع شیروان مورد نیاز است و به چه نحوی قرار است آنها به یکدیگر متصل شوند.
۲-نصب تیرها
سپس بعد از اتمام مراحل مربوط به طراحی، تیرها که به عنوان اجزای اصلی سقف شیروانی محسوب می شوند، نصب میشوند. این تیرها به کمک تیرهای مرکزی و دیگر سیستمهای حمایتی به دیوارها یا ستونها متصل میشوند.
۳-نصب شیروانها
شیروانها به تیرها برچسب خورده می شوند، و به طور متناوب به یکدیگر متصل میشوند. این شیروانها معمولاً از مواد مقاوم به زنگ و سبک مانند فلز یا چوب ساخته میشوند، چراکه همواره حائز اهمیت بسیاری می باشند.
۴-آبگرفتگی و عایقکاری
سپس، لایههایی که نقش عایق و آبگرفتگی را بر عهده دارند، بر روی شیروانها نصب میشوند تا از نفوذ آب به داخل ساختمان جلوگیری شود.
۵-تزئینات و تکمیلی
در مرحلهی آخر مربوط به این فرایند، ممکن است اقدام به نصب تزئیناتی مانند نورپردازی یا پوششدهی برای شیروانها کنید تا ظاهر نهایی سقف زیباتر شود.
نگهداری سقف شیروانی
۱-بررسی دورهای
نحوه نگهداری و مراقبت از سقف های شیروانی همواره جز مسائل بسیار مهم به شمار می روند که اهمیت به آنها در جهت حفظ و پایداری سقف الزامی است.
سقف شیروانی باید به صورت دورهای بررسی و از خرابیها و آسیب هایی که ممکن است در خصوص ام به وجود آید، مورد بازرسی قرار گرفته شود.
از جمله خرابی های احتمالی در خصوص سقف های شیروانی میتوان به زنگ زدگی، به وجود امدن ترکها، یا له شدگی سقف اشاره کرد.
۲-تمیزی
همواره تمیز کردن سقف های شیروانی فرایندی سخت و دشوار نخواهد بود، بلکه نکته قابل توجه این است که، حتما می بایست در بازه های زمانی مشخص اقدام به تمیز کردن سقف و از بین بردن گرد و غبار و کثیفیهای موجود بر روی آن نمایید.
برای انجام این کار می توانید از دستگاههای پاشش آب با فشار پایین برای سهولت در تمیز کردن سقف استفاده کنید.
۳-تعمیرات
در صورتی که خرابیها یا آسیبهای به وجود آمده شناسایی شوند، باید در اسرع وقت اقدام به تعمیر و تعویض قطعات معیوب نمایید.
۴-پوشش محافظتی
اگر سقف شیروانی شما از جنس چوب می باشد، باید از پوشش محافظتی چوب مثل رنگ یا رزین، برای جلوگیری از تغییر شکل یا پوسیدگی چوب استفاده کنید.
با انجام و عمل کردن به مراحل نصب و نگهداری به درستی، سقف شیروانی میتواند به مدت سالها زیبا و مقاوم باقی بماند.