به طور کلی یک سازه بدون سقف، فقط چهار دیوار محسوب می شود. اگر در حال ساختن سازه ای جدید هستید، نوع متریال سقف بر اساس مجموعه ای که توسط معمار یا طراح سازه که با مشورت شما تعیین می شود انتخاب و استفاده می شود.
در این بین تمام متریال ها انتخاب می شود که از جمله مهم ترین آن ها، رنگ سقف سازه است که به همین شیوه مشخص می شود.
در ابتدای ساخت سازه لازم است که اولین چیز و حتی پیش از هر چیز دیگر، نوع متریال را تعیین کنید و بهتر است بهترین نوع باشد تا استحکام سازه نیز تضمین شود و هم چنین انواع مصالح سقف وزن های متفاوتی دارند که بار آن ها لازم است توسط مهندسان در محاسبات سازه ای ساختمان لحاظ شود تا وزن بیش از اندازه نباشد و همان در حد اندازه و کافی باشد. در پروژه بازسازی منزل یا سقف به تنهایی، اگر وزن متریال جدید سقف بیشتر از سقف قدیمی باشد، ممکن است هزینه ی زیادی را به دنبال داشته باشد.
برای ساخت سقف شیبدار، مواد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
برخی از این مواد شامل:
۱- چوب
چوب اغلب به عنوان سازه اصلی سقف شیبدار استفاده میشود. انواع مختلفی از چوب مانند تیرها، جوائز و دیگر اجزای سازه از آن ساخته میشوند.
۲- تیرچه و بلوک سیمانی
برای ساخت سقفهای شیبدار، اغلب از تیرچهها و بلوکهای سیمانی به عنوان پایههای ساختمانی استفاده میشود.
۳- سیمان و بتن
بتن به عنوان موادی که برای ریخته شدن به کار میرود و سیمان به عنوان بخش ترکیبی اصلی بتن، در ساخت سقف شیبدار استفاده میشود.
۴- پوششهای آبیاری
برای حفاظت از ساختار در برابر نفوذ آب، انواع پوششهای آبیاری مانند شیروانیها و ممبرانهای آبیاری استفاده میشود.
۵- عایقهای حرارتی و صوتی
برای افزایش کارایی حرارتی و کاهش صداها، انواع عایقهای حرارتی و صوتی در ساخت سقفهای شیبدار به کار میروند.
۶- تخته فیبرسلولزی (MDF) و نئوپان
این نوع مواد به عنوان پوشش داخلی سقف شیبدار مورد استفاده قرار میگیرند.
۷- مواد آببندی
برای جلوگیری از نشتی آب از سقف، مواد آببندی مناسب باید استفاده شوند. مواد دقیقی که برای ساخت سقف شیبدار مورد استفاده قرار میگیرند، به نوع سازه، اهمیت مقاومت و محیط اطراف بستگی دارد.
مزایای مصالح سقف شیبدار
امروزه به جرأت می توان گفت در میان بام ساختمان هایی که امروزه با آن ها مواجه می شویم و مشاهده می کنیم، سقف های شیروانی و شیبدار همواره از محبوبیت خاصی برخوردار بوده اند و توجه زیادی را به خود جلب می کنند و البته بسیار هم مورد استفاده می باشند که با گذر زمان تغییر و تحولات زیادی نیز داشته اند که امروزه جز سبک های مدرن محسوب می شوند.
ریشه و منشا اصلی ساخت و تولید این سقف ها در مناطقی با آب و هوای خاص و با توجه به نیازهای اقلیمی بوده است اما امروزه در هر نوع آب و هوا و اقلیمی به این سقف های زیبا و جذاب بر می خوریم و مشاهده می کنیم چرا که با توجه به این که سقف هایی شیک و زیبا هستند و از مقاومت بالایی هم برخوردار می باشند شرایط اقلیمی دیگر نمی تواند مانع استفاده از این سقف ها شود و از طرف دیگر انتخاب مصالح مناسب برای سقف شیبدار علاوه بر حفاظت منزل شما می تواند سبک خانه ی شما را هم مشخص کند.
در این قسمت از مقاله قصد داریم به تعدادی از گزینه هایی اشاره کنیم که برای مصالح این نوع سقف ها می توانید انتخاب کنید و حتی این گونه می توان گفت که لازم است به کار برده شود تا سقف به طور کامل شکل بگیرد.
و اما سقفهای شیبدار چندین مزیت دارند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- زیبایی و طراحی منحصربهفرد
سقفهای شیبدار به دلیل شکل منحصربهفرد و طراحی زیبا، به ظاهر کلی ساختمان جلوه و زیبایی میبخشند.
۲- تخلیه آب باران
ساختار شیبدار این امکان را فراهم میکند که آب باران به سمت زیر ساختمان جاری شده و از طریق سیستم زهکشی مناسب تخلیه شود.
این ویژگی باعث جلوگیری از تجمع آب و خرابیهای ناشی از رطوبت میشود.
۳- افزایش مقاومت به تنشها
ساختار شیبدار به دلیل توزیع بهتر بارها، مقاومت به تنشها را افزایش میدهد و احتمال کاهش وارد شدن آب به ساختمان را کاهش میدهد.
۴- مناسب برای مناطق برفزیاد
سقفهای شیبدار در مناطقی که برف زیادی میآید، مزیت دارند. شیب سقف باعث تجمع و بروز مشکلات برفریزی و وزن زیاد برف روی سقف نمیشود.
۵- تهویه مناسب
ساختار شیبدار میتواند امکان تهویه مناسب درون ساختمان را فراهم کند و از تجمع گرد و غبار در نقاط ناهموار جلوگیری کند.
۶- پنجرهها و اضافهکردن نور طبیعی
شیب سقف میتواند موقعیتهای بهتری برای نصب پنجرهها و در نتیجه، افزایش نور طبیعی در داخل ساختمان فراهم کند.
۷- تاثیرات زیستمحیطی
با استفاده از مواد ساختمانی پایدار و مناسب، ساخت سقفهای شیبدار میتواند به حفظ محیط زیست کمک کند و تاثیرات منفی بر محیط را کاهش دهد.
برای انتخاب نوع سقف مناسب برای ساختمان، علاوه بر مزایا، نیاز به ارزیابی محدودیتها و نیازهای خاص ساختمان هم دارید.
انواع مصالح سقف شیبدار
سقفهای شیبدار از انواع مختلف مصالح و مواد ساختمانی تشکیل شدهاند.
در زیر، تعدادی از انواع مصالح معمول برای ساخت سقف شیبدار آورده شده است که شامل :
1- تیرچه و بلوک سیمانی
از تیرچهها و بلوکهای سیمانی به عنوان پایههای سازه برای سقفهای شیبدار استفاده میشود.
۲- کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک از مصالح معمولی برای پوشش سطح سقف شیبدار استفاده میشوند. ضدآب بوده و میتوانند طرحها و رنگهای متنوعی داشته باشند.
۳- شیروانی
شیروانیها معمولاً از فلزات نظیر فولاد یا آلومینیوم ساخته میشوند و به منظور جلوگیری از نفوذ آب به ساختمان و ایجاد زهکشی مناسب استفاده میشوند.
۴- ورق فولادی
ورقهای فولادی میتوانند برای ساخت سقفهای شیبدار با پوششهای مختلفی نظیر رنگی یا گالوانیزه مورد استفاده قرار گیرند.
۵- شیبدارهای چوبی
استفاده از چوب برای ساخت سقفهای شیبدار نیز رایج است. انواع مختلفی از چوب مانند تختههای OSB یا تختههای چوبی مصنوعی برای این منظور به کار میروند.
۶- پوششهای فلزی
پوششهای فلزی نظیر بلادرنگ، آهنگرم و آلومینیوم میتوانند جزو مصالح ساختمانی برای سقفهای شیبدار باشند.
۷- سیمان و بتن
سازههای بتنی یا بتن مسلح نیز میتوانند در ساخت سقفهای شیبدار به کار روند. هر کدام از این مصالح مزایا و محدودیتهای خود را دارند و انتخاب مصالح مناسب برای ساخت سقف شیبدار به ویژگیها و نیازهای خاص پروژه شما بستگی دارد.
جالب است بدانید که در سال های اخیر از انواع پوشش های مناسب برای اجرای سقف رونمایی شده است که دارای کیفیت های متنوعی هستند و از استحکام بالایی نیز برخوردار می باشند و باعث شده است که پوشش سقف شیبدار اهمیت بسیار بالایی و هم چنین کاربرد بسیار زیادی داشته باشد و نقش مهمی در تعیین نوع مصالح نیز دارد و حتی در نوع زیر سازی و مصالح دیگری هم که برای اجرای سقف شیبدار به کار می رود تاثیر گذار می باشند.
خود انتخاب مصالح نیز به دلیل تنوع کیفیت برای اجرای با کیفیت سقف شیبدار همانند انواع دیگر سقف ها و حتی سازه های ساختمان اهمیت زیادی دارد که این موارد توسط طراحان و سازندگان بررسی و انتخاب می شود و لازم به ذکر است که سلیقه ی صاحب سازه نیز در ظاهر سقف نیز دخیل می باشد به همین دلیل فروش مصالح شیروانی الزاما به معنی شناخت دقیق نوع مصالح برای کاربرد در انواع اجرای سقف ویلا نیست و بهتر است قبل از خرید مصالح شیروانی در خصوص آن تحقیق کنید و بررسی های لازم را انجام دهید که با مشاوره با افراد متخصص کار برایتان راحت تر خواهد بود و توجه داشته باشید که مصالح با کیفیتی را در این زمینه انتخاب و تهیه کنید.
و اما در نهایت شیب های سقف شیبدار را معمولا با توجه به آب و هوا و منطقه تعیین می شود و معمولا در مناطق بارانی سقف ها با شیب بیش تری می باشند تا آب داخل سقف باقی نماند.